Składniki:
7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej lub matias
1 duża cebula czerwona lub biała
kilka włoskich orzechów
garść owoców suszonej żurawiny
garść suszonych śliwek
mielony pieprz
2 małe ziarenka ziela angielskiego
2 małe goździki
1 liść laurowy
200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita
Sposób przygotowania:
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie (10 min) – do uzyskania miękkości, odcedzić i odstawić do przestudzenia. Cebulę cieniutko pokroić.
Płaty śledziowe w miarę możliwości obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Orzechy posiekać, a przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć. Wszystkie składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając: najpierw cebulę, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem; później orzechy, a na końcu żurawinę ze śliwkami. Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warstwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny
Porada:
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska