Składniki:
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
3 – 4 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
1 łyżka oleju
1 łyżeczka miodu
1/3 płaskiej łyżeczki kardamonu
owoce
Sposób przygotowania:
Do ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej, dodać jajko i pozostałe składniki, przyprawić cynamonem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia.
Porada: Placuszki można przygotować na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu lub delikatnie ją natłuszczając za pomocą pędzelka. Placuszki w wersji dla dorosłych można podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.
Placuszki doskonale komponują się z jogurtem, serkiem oraz różnymi owocami, czekoladą czy konfiturą. Przyrządza się je szybko i bardzo prosto z wartościowych składników.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska