Składniki (ok 12 gofrów):
– 250 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
– 3 jajka
– 100 ml mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka wiórków kokosowych
– 300 g musu mango kokos Holle – 3 tubki Coco Croco
– 4 łyżki oleju
– dowolne owoce np.: mango, truskawki, borówki
– płynna czekolada lub ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Jajka ubić na pianę i do nich dodać składniki: mleko, olej, mus Coco Croco. Wszystko delikatnie wymieszać. W innej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i wszystko przesiać przez sitko. Następnie wymieszać razem zawartość obu misek na jednolite ciasto gofrowe (będzie lejące). Gofrownicę wysmarować tłuszczem i wlewać na nią przygotowane ciasto. Piec do zarumienienia.
Chrupiące gofry z mango i kokosem to wartościowa przekąska jest zdrową słodkością, którą polubią także dzieci. Gofry z dowolnymi owocami, miodem, jogurtem, musami itp. można serwować na śniadanie i podwieczorek. Sprawdzą się także z lodami, kisielem, budyniem. Można je podawać nawet maluchom już od pierwszego roku życia.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska