Błonnik rozpuszczalny – źródła i korzyści

produkty bogate w błonnik rozpuszczalny

Błonnik rozpuszczalny częściowo jest rozkładany przez tzw. dobre bakterie jelitowe. Ma zdolność wytwarzania substancji lepkich, zbliżonych do żelu. Substancje działają ochronnie na ściany przewodu pokarmowego. Błonnik rozpuszczalny znajduje się w posiłkach, zapewnia na dłuższy czas uczucie sytości i spowalnia pasaż treści pokarmowej przez jelita.
Dzięki bakteriom jelitowym, błonnik rozpuszczalny ulega fermentacji, która następuje w jelicie grubym. W jej wyniku, wytwarzane są: kwasy tłuszczowe – octowy, propionowy i masłowy, obniżające pH w świetle jelita grubego, co z kolei sprzyja rozwojowi pałeczek kwasu mlekowego. Dzięki takiemu działaniu, utrzymana jest prawidłowa proporcja, pomiędzy bakteriami probiotycznymi a gnilnymi.

Zalety błonnika rozpuszczalnego
Błonnik rozpuszczalny przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Lista zalet jest bardzo  Błonnik rozpuszczalny np.:

  • rozluźnia masy kałowe i zapobiega zaparciom,
  • zmniejsza wchłanianie cholesterolu ze spożywanych produktów, może obniżać stężenie cholesterolu całkowitego oraz tzw. złego cholesterolu LDL we krwi,
  • obniża stężenie trójglicerydów we krwi.
  • wiąże cholesterol i kwasy żółciowe, przeciwdziałając przekształcaniu się ich, w związki nowotworowe,
  • obniża tempo trawienia i wchłaniania węglowodanów, dzięki temu spowalnia wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku, pozwala kontrolować cukrzycę,
  • spożycie obniża stężenie glukozy nie tylko po posiłku, ale również na czczo,
  • wpływa korzystnie na odporność organizmu
  • frakcja błonnika rozpuszczalnego – beta-glukany, przyspieszają szybkość wytwarzania krwi w szpiku kostnym.

Naturalne źródła błonnika rozpuszczalnego
Chcą dostarczyć organizmowi tego błonnika, nie musimy używaćbłonnik_orzechy specjalnych suplementów diety, ponieważ dużą jego ilość znajdziemy w poniższych produktach, m.in.:

  • płatki i otręby owsiane; płatki jęczmienne i kasza jęczmienna;
  • owoce: jabłka,gruszki, agrest, porzeczki, jagody, truskawki, pomarańcze, śliwki, mandarynki, brzoskwinie, morele, grejpfruty,
  • warzywa: marchew, pietruszka, cebula, brukselka, bakłażan, brokuły, kalarepa, karczochy,
  • nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, bób, soczewica, soja, inne nasiona: orzechy, siemię lniane.

Błonnik jest korzystny dla zdrowia, ale pamiętajmy, że jego nadmiar w diecie może również zaszkodzić, szczególnie osobom borykającym się, z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego oraz zażywającym niektóre lekarstwa.
źródło: zdrowie.pap.pl