Błonnik rozpuszczalny częściowo jest rozkładany przez tzw. dobre bakterie jelitowe. Ma zdolność wytwarzania substancji lepkich, zbliżonych do żelu. Substancje działają ochronnie na ściany przewodu pokarmowego. Błonnik rozpuszczalny znajduje się w posiłkach, zapewnia na dłuższy czas uczucie sytości i spowalnia pasaż treści pokarmowej przez jelita.
Dzięki bakteriom jelitowym, błonnik rozpuszczalny ulega fermentacji, która następuje w jelicie grubym. W jej wyniku, wytwarzane są: kwasy tłuszczowe – octowy, propionowy i masłowy, obniżające pH w świetle jelita grubego, co z kolei sprzyja rozwojowi pałeczek kwasu mlekowego. Dzięki takiemu działaniu, utrzymana jest prawidłowa proporcja, pomiędzy bakteriami probiotycznymi a gnilnymi.
Zalety błonnika rozpuszczalnego
Błonnik rozpuszczalny przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Lista zalet jest bardzo Błonnik rozpuszczalny np.:
- rozluźnia masy kałowe i zapobiega zaparciom,
- zmniejsza wchłanianie cholesterolu ze spożywanych produktów, może obniżać stężenie cholesterolu całkowitego oraz tzw. złego cholesterolu LDL we krwi,
- obniża stężenie trójglicerydów we krwi.
- wiąże cholesterol i kwasy żółciowe, przeciwdziałając przekształcaniu się ich, w związki nowotworowe,
- obniża tempo trawienia i wchłaniania węglowodanów, dzięki temu spowalnia wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku, pozwala kontrolować cukrzycę,
- spożycie obniża stężenie glukozy nie tylko po posiłku, ale również na czczo,
- wpływa korzystnie na odporność organizmu
- frakcja błonnika rozpuszczalnego – beta-glukany, przyspieszają szybkość wytwarzania krwi w szpiku kostnym.
Naturalne źródła błonnika rozpuszczalnego
Chcą dostarczyć organizmowi tego błonnika, nie musimy używać specjalnych suplementów diety, ponieważ dużą jego ilość znajdziemy w poniższych produktach, m.in.:
- płatki i otręby owsiane; płatki jęczmienne i kasza jęczmienna;
- owoce: jabłka,gruszki, agrest, porzeczki, jagody, truskawki, pomarańcze, śliwki, mandarynki, brzoskwinie, morele, grejpfruty,
- warzywa: marchew, pietruszka, cebula, brukselka, bakłażan, brokuły, kalarepa, karczochy,
- nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, bób, soczewica, soja, inne nasiona: orzechy, siemię lniane.
Błonnik jest korzystny dla zdrowia, ale pamiętajmy, że jego nadmiar w diecie może również zaszkodzić, szczególnie osobom borykającym się, z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego oraz zażywającym niektóre lekarstwa.
źródło: zdrowie.pap.pl