Składniki (na 8 mini tart):
Kruchy spód:
1 szklanka mąki ryżowej
1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 jaja
200 gram masła
sól
Wierzch:
ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
1 czerwona papryka
1 cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
250 gram żółtego sera
salami w plastrach
sól, pieprz i majeranek
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na kruche ciasto zagnieć jednolitą masę. Rozwałkuj ciasto i oblep nim wnętrza mini tart. Piecz spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut, aż się zarumieni. Na patelni podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę. Podsmaż wszystkie składniki i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Zetrzyj ser i pokrój szynkę. Na wierzchu podpieczonych spodów tart ułóż podsmażone składniki, starty ser i szynkę. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Podawaj z ketchupem Kotlin Łagodny 60% kalorii mniej kalorii.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska