Zdrowe surówki z kapusty

Surówka z białej kapusty

Składniki:
40 dag białej kapusty, ogórek kwaszony, jabłko, sól, cukier, kwasek biała-kapustacytrynowy

Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę włożyć do miseczki, posolić i pocukrzyć. Ogórek i jabłko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i połączyć z kapustą. Dodać olej lub majonez i dobrze wymieszać. Warto dodać zielonego koperku lub szczypiorku. Zamiast jabłka można dodać cienko pokrojone śliwki, drobno startą marchew lub pokrojony por.

Surówka z kapusty kwaszonej z burakami

Składniki:
30 dag kapusty kwaszonej, 2 małe ugotowane buraki, łyżeczka kapusta-burakicukru, 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:
Odciśniętą kapustę kroimy, posypujemy cukrem i skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem. Starte buraki dodajemy do kapusty, mieszamy i posypujemy roztartym kminkiem.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:
30 dag kapusty czerwonej, 20 dag jabłek, pół małego pora, sól, czerwona-kapusta-przepis-surówkapieprz, cukier, kwasek cytrynowy, 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Ścisły kawałek kapusty czerwonej i jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zakwasić sokiem z cytryny lub kwaskiem. por przekroić wzdłuż i w poprzek na cienkie paseczki. Połączyć , przyprawić do smaku, polać olejem i wymieszać.

Surówka z pekińskiej kapusty

Składniki:
30 dag pekińskiej kapusty, kwaszony ogórek, cebula, sól, cukier, kapusta -pekińska-surówkakwasek cytrynowy lub cytryna do smaku, 2-3 łyżki oleju, mała łyżeczka musztardy łagodnej

Przygotowanie:
Liście kapusty razem z grubymi nerwami liściowymi wymyć, odsączyć i drobno pokroić. Ogórek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę drobno pokrajać. Połączyć składniki, posolić , dodać odrobinę cukru do smaku , zakwasić kwaskiem lub cytryną i polać sosem z oleju i musztardy.

KS

You may also like...

1 Comment

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *