Przydatne porady kuchenne

Oto kilka porad kuchennych naszych Czytelniczek:
Pączki – jeśli do ciasta drożdżowego dodamy kieliszek spirytusu, wchłoną mniej tłuszczu w czasie smażenia.
Naleśniki – otrzymamy puszyste, jeśli białka ubijemy na sztywno i połączymy ze zmiksowanym ciastem
Ciasto – łatwo wyjmiemy z blaszki, jeśli na moment owiniemy ją ściereczką namoczoną w gorącej wodzie
Lukier – będzie błyszczał na ciasteczkach, jeśli w czasie ucierania dodamy kilka kropel oliwy z oliwek
Mięso wieprzowe – jeśli na kilkanaście minut przed pieczeniem skropimy je sokiem z ananasa z puszki (świeżego), będzie delikatniejsze w smaku
Wątróbkę – solimy dopiero po usmażeniu, bo będzie twarda
Mięso z drobiu – jeśli przed gotowaniem lub smażeniem zanurzymy przemiennie w gorącej i zimnej wodzie będzie kruche
Śledzie – jeśli przed przygotowaniem namoczymy je w naparze herbaty, będą smaczniejsze
Buraki łatwo obierzemy je ze skórki – jeżeli po ugotowaniu przelejemy je zimną wodą
Buraki na zupę będą miały odpowiedni kolor – jeśli surowe, obrane ze skórki, posypiemy kwaskiem cytrynowym i odstawimy na minimum 30 minut (przed włożeniem go garnka)
Zwiędnięta sałata – odzyska świeżość, kiedy po umyciu w zimnej wodzie, włożoną do miseczki przykryjemy folią i wstawimy na noc do lodówki
Cebula straci goryczkę – jeśli pokrojoną osolimy, odciśniemy sok i przepłuczemy ciepłą wodą
Warzywa przechowywanie w lodówce – jeśli do pojemnika z warzywami włożymy suchą gąbkę, nie będą tak szybko gniły, gdyż gąbka pochłania wilgoć,
Kapusta kiszona – złagodzimy zapach, jeśli podczas gotowania dodamy kilka skórek czerstwego pieczywa
Kalafior – zabijemy niemiły zapach podczas gotowania, jeśli włożymy do garnka liść laurowy czy też korek od wina
Świeże jako – jeśli po włożeniu do kubka z zimną wodą opadnie na dno to znaczy, że możemy spożywać. Jajko zepsute będzie pływało po wierzchu
AM

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *