Herbata na zdrowie!

Herbata dzięki zawartości antyutleniaczy opóźnia procesy starzenia i zapobiega nowotworom. Pomaga również przy stresie w sytuacjach stresowych. w Indiach nie tylko robią napar z herbaty do picia. Hindusi wykorzystują suszone liście jako przyprawę do potraw z warzyw, ryżu, owoców morza i mięsa. Sok ze świeżych płatków herbaty jest wykorzystywany w leczeniu oparzeń i wrzodów.

herbata-hindusiRejony bogate w herbatę
Nilgiri – rośnie tu odmiana zwana „herbaty na zimę”. Rozgrzewa i pobudza do życia.
Assam – w tym regionie jest trudna uprawa ze względu na temperaturę i wilgotność powietrza. Tutaj jednak powstają popularne herbaty o bogatym aromacie i mocnym naparze. Są dodatkiem do różnych mieszanek.
Darjeeling – najszlachetniejszy gatunek herbaty. Uprawiana jest na południowych stokach Himalajów (powyżej 2000 m n.p.m). „Szampan wśród herbat” tak została nazwana ze względu na swój bogaty aromat i delikatny smak. Należy do najdroższych herbat na świecie.
Herbata jest zbierana trzy razy w roku.

Jak piją herbatę w Indiach?
Jest zwykle bardzo mocno zaparzana z dodatkiem cukru, mleka i imbiru. Hindusi uważają, że w ten sposób postawi ich na nogi. Dlaczego? Teina i cukier pobudzają organizm, a imbir dodaje ostrego smaku. Hindusi piją ją w dużych ilościach.
Herbata jest obok kawy najpopularniejszym napojem. Podbiła świat ze względu na swoje właściwości. Od 1900 r. Indie stały się głównym eksporterem herbaty do Europy.

Lecznicze właściwości herbaty
Współczesna medycyna potwierdziła jej lecznicze działanie. herbata-napojHerbata pomaga prawie na wszystko. Zapobiega udarom mózgu, wrzodom żołądka, chorobom serca, nowotworom i miażdżycy. Pomaga nawet na reumatyzm, bóle stawów, a także obniża poziom cholesterolu. Nasi przodkowie parzyli mocną herbatę i pili ją gorzką przy dolegliwościach żołądkowych.

Działa przeciwbólowo i bakteriobójczo. Ponadto usuwa zmęczenie i poprawia koncentrację. Na zmęczone oczy, opuchliznę warto zrobić okłady z naparu z herbaty. Nawet stomatolodzy zalecają spożywanie herbaty, gdyż dzięki zawartości fluoru wzmacnia zęby.

Pielęgnuje także skórę
herbata-zdrowie-medycynaMa zastosowanie w produkcji kosmetyków. Niektóre związki zawarte w herbacie wzmacniają skórę i opóźniają procesy starzenia.

Mocna herbata jest odtrutką w zatruciach alkoholem i metalami ciężkimi. Obecna w niej tanina zmniejsza wchłanianie żelaza z pożywienia.Właśnie dlatego nie powinniśmy popijać herbatą posiłków. Pamiętajmy także, że spożywana w nadmiarze może spowodować zawroty i bóle głowy, bezsenność, drżenie mięśni oraz kołatanie serca.
Jesienią i zimą herbata jest pożądanym napojem, bo działa rozgrzewająco na nasz organizm.
SK

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *