Składniki:
100 dag mielonego mięsa wieprzowego
szklanka rosołu
2 jajka
50 dag pomidorów
4 łyżki bułki tartej
2 cebule
3 papryki (czerwone i zielone)
1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
natka pietruszki, ząbek czosnku, sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki o pokroić w ćwiartki. Cebulę posiekać, a paprykę po oczyszczeniu pokroić w paski. Połowę cebuli zeszklić na patelni, a następnie dodać pokrojoną paprykę i lekko podsmażyć. Dolać rosół i gotować około 5 min. Do tego włożyć pomidory i doprawić oregano, pieprzem i solą. Gotować 15 – 20 min.Wyciśnięty czosnek i posiekaną połowę cebuli podsmażyć na patelni i odstawić do przestygnięcia. Mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami i dodać do niego jajko i bułkę tartą. Dobrze wyrobić ręką na jednolitą masę i doprawić papryką, pieprzem i solą. Uformować kulki i smażyć 10 – 15 min na oleju.
Przepis na 4 porcje