Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2,5 szklanki mleka
5 jaj
5 dag roztopionego masła
2 dag masła do smarowania
łyżka tartej bułki, sól
Krem:
1/2 szklanki cukru
20 dag śmietany
4 żółtka
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta wymieszać i zmiksować, po czym odstawić na 20 – 30 minut. Bliny usmażyć na patelni, złożyć (raz na połowę i ponownie na pół, żeby uzyskać kostkę) i włożyć do naczynia wysmarowanego masłem i obsypanego bułką. Przygotować krem z utartych z cukrem jaj, śmietany i wymieszać na jednolitą masę. Polać nim bliny i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem, posmarować powidłami lub dżemem i podawać na gorąco jako dodatek do zupy.