Składniki:
– 600 g polędwiczki wieprzowej
Składniki marynaty :
– 100 ml oleju
– 2 łyżki sosu sojowego
– 100 ml piwa
– 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
– sok z 0,5 cytryny
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz do smaku
– Sos czosnkowy firmy TARSMAK ® Gondek i Wspólnicy sp.j.
Sposób przygotowania:
Z polędwiczki wieprzowej usuwamy błonę, przecinamy na cztery części i formujemy steki, lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy, po czym smarujemy nią steki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie po około 5 min z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowy TARSMAK.
Aneta Duliba