Składniki:
1 banan
2,5 szklanka mleka
1 szklanka kaszy jaglanej
4 łyżki miodu
2 musy owocowe z daktylami Holle
owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia się mleka. Przestudzić, dodać banana i zblendować na gładką masę. Dodać musy owocowe oraz miód i dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterek lub kubeczków i dowolnie udekorować wg upodobań, np.: świeżymi owocami, syropem czy dodatkową porcją musu. Budyń można podawać na ciepło i na zimno.
Budyń jaglany jest alternatywą dla tradycyjnego budyniu. Ten słodki deser jest szybki, sycący i wartościowy odżywczo, ale przede wszystkim jest bardzo lubiany przez małych i dużych łasuchów. Prosty w przygotowaniu nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a dowolność dodatków sprawia, że można go przygotowywać na wiele sposobów.
Mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym