News will be here

3 domowe syropy na odporność

Babcine sposoby leczenia przeziębienia

Babcine sposoby zawsze się sprawdzają. Syropy na odporność domowej roboty stosowane zapobiegawczo, ale też przy pierwszych objawach przeziębienia, działają rewelacyjnie. 
Kiedy pojawia się jesienny katar lub drapanie w gardle, trzeba szybko zareagować. Zanim sięgniesz po leki, wypróbuj sprawdzone metody stosowane od lat przez babcie takie jak rozgrzewające herbaty czy syropy z dużą dawką witaminy C. Wirtualny targ jedzenia www.lokalnyrolnik.pl zachęca do samodzielnego ich przygotowania na bazie produktów, które naturalnie wspierają odporność. Które syropy na odporność są najskuteczniejsze?

Syrop z pigwy na przeziębienie

1 szklanka pokrojonych owoców pigwy bez pestek i gniazd nasiennych
1 szklanka cukru

Drobno pokrojone owoce pigwy zasyp cukrem. Układaj warstwami do wyczerpania składników. Odstaw na 2 dni, aby pigwa puściła sok. Po tym czasie syrop możesz przelać do słoika. Doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty i wyjadania łyżeczką prosto ze słoika.

Syrop z cytryną i miodem

1 ekologiczna cytryna dobrze wyszorowana
Kilka łyżeczek miodu
Opcjonalnie kilka cienkich plastrów imbiru
Cytrynę pokrój na plasterki, włóż kilka do małego słoika, dodając miód tak, aby przykryć cytrynę (imbir ułóż na plastrach cytryny). Zakręć słoik i odstaw do lodówki na dwie doby. Syrop możesz podawać 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym członkom rodziny. Imbir jednak nie jest zalecany dla najmłodszych, więc jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać je dziecku, skonsultuj się z lekarzem.

Syrop z cebuli

1 cebula
2 łyżeczki miodu lub cukru
Opcjonalnie 2-3 cienkie plastry imbiru i wyciśnięty sok z cytryny

Obierz i posiekaj cebulę, zasyp ją cukrem. Na jedną dobę lub dwie zostaw pod przykryciem, aby puściła sok. Dodatki umieść na początku razem z cebulą, przecedź. Powstały rzadki sos przelej do innego naczynia i wstaw do lodówki. Możesz podawać go 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym. Surowa cebula jest ciężkostrawna, więc warto skonsultować się z lekarzem, jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać ją dziecku, lub gdy jesteś na lekkostrawnej diecie.
Konrad Sokołowski