Składniki (14-20 naleśników):
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mocno gazowanej
2 jajka
4 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Dodatki:
1–2 słoiki dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz
300 g mascarpone
300 g śmietany kremówki 30%
150 g jogurtu greckiego
2 łyżki cukru z wanilią
1–2 łyżki cukru pudru
świeże borówki oraz maliny do dekoracji (ilość według uznania)
Sposób przygotowania:
Mąkę i kakao przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier.Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Liczba naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.
Ozdabianie:
Śmietanę, mascarpone oraz jogurt umieść w misce miksera.Dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i całość zmiksuj na najwyższych obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty.Naleśniki smaruj kremem i dżemem, możesz udekorować świeżymi owocami.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska