Składniki:
– 2 szt. piersi z kaczki
– sól i pieprz
Składniki sałatki:
– 150 g selera
– 150 g jabłka
– 70 g orzechów włoskich
– 50 g rukoli
– 40 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego Tłoczonego Na Zimno Green Spoon firmy Green Spoon Sp. z o.o. (uhonorowanego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
– sól
– pieprz
Składniki puree z jabłek:
– 200 g jabłek
– 50 g miodu
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 duże gałązki świeżego rozmarynu
– sól
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki myjemy, skórę czyścimy z ewentualnych piór i nacinamy nożem w bardzo małych odstępach (dzięki temu tłuszcz ze skóry łatwiej się wytopi podczas smażenia). Filety kładziemy skórą do dołu na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego wytopienia się tłuszczu, co jakiś czas polewając mięso wytapiającym się tłuszczem.
Następnie mięso obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 3-4 minuty. Usmażone piersi zdejmujemy z patelni i zostawiamy do wystygnięcia (mięso po usmażeniu powinno być różowe w środku). Przestudzone mięso kroimy w cienkie plastry.
Czas na puree z jabłek. W małym rondelku rozgrzewamy miód, następnie dodajemy obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pokrojone jabłka, sok z cytryny i całe gałązki rozmarynu. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują (jeżeli owoce zaczną się przypalać lub masa będzie zbyt gęsta dodajemy 3 łyżki wody).
Następnie wyjmujemy rozmaryn, a resztę przecieramy przez drobne sitko na gładkie puree. Na koniec dodajemy szczyptę soli do smaku.
Przygotowujemy sałatkę
Obrany seler gotujemy w osolonej wodzie, a po wystudzeniu kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę i dodajemy do selera. Orzechy rozdrabniamy i lekko prażymy na suchej patelni, po czym mieszamy je z selerem i jabłkami. Dodajemy rukolę, polewamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Przepis nadesłała Aneta Dulba