Składniki na 2 porcje:
– 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej,
– 2 szklanki wody lub mleka,
– 2 łyżeczki cukru (według własnych potrzeb),
– 1/3 łyżeczki cynamonu tartego lub 1/3 łyżeczki ziaren prawdziwej wanilii,
– 1/2 małego banana,
– 1/2 szklanki malin świeżych lub mrożonych,
– 1/2 szklanki borówek świeżych lub mrożonych,
– 2 łyżki orzechów np. piniowych,
– miód lub ulubiony sok.
Sposób przygotowania:
Płyn zagotuj wraz z wanilią lub cynamonem i substancją słodzącą. Dodaj kaszę mannę, energicznie mieszając rózgą ok. 1 minutę. Przelej kaszę do dwóch miseczek. Ułóż na niej owoce, orzechy, następnie polej miodem lub sokiem. (Owoce mrożone możesz wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki, dodatkowo ogrzeją się od kaszy).
Przepis nadesłała Agata Zańko