Sok pomarańczowy a funkcje poznawcze
Spożywanie 100% soku pomarańczowego ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Szklanka takiego soku zapewnia na przykład ok.50-60%dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest szczególnie cenna, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowych przeziębień. Ale nie tylko!
Sok pomarańczowy ma wiele innych zalet, a naukowcy wciąż badają, jakie jeszcze korzyści może nam przynieść jego spożywanie.Ostatnio na przykład udowodniono, że picie soku pomarańczowego poprawia funkcje poznawcze.
Picie soku pomarańczowego a poprawa funkcji poznawczych
Naukowcy po raz kolejny wzięli pod lupę właściwości soku pomarańczowego. Tym razem przedmiotem badań był jego wpływ na nasze funkcje poznawcze. Przeprowadzone na grupie mężczyzn w średnim wieku badania wykazały, że częste picie bogatego we flawonoidy soku pomarańczowego poprawia zarówno tzw. funkcje egzekucyjne , czyli np. umiejętność skupienia się, pamięć czy umiejętność dostosowania się do zmieniających się okoliczności , jak też sprawność psychomotoryczną , czyli zdolność koordynacji ruchowo-wzrokowej oraz szybkość i adekwatność reakcji. Wyniki te potwierdziły również inne badanie – przeprowadzone tym razem na grupie starszych osób, w wieku od 60 do 81 lat, które udowodniło, że częste picie 100% soku pomarańczowego poprawiło u nich wyżej wspomniane funkcje poznawcze.
Powyższe badania to kolejny dowód na to, że szklanka 100% soku pomarańczowego jest dobrym wyborem. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie min. 400g warzyw i owoców dziennie. Jedną porcję może stanowić właśnie szklanka soku, ok. 200ml. Niestety wciąż spożywamy za mało tych produktów. Problem ten dotyczy nie tylko Polski, ale też innych krajów świata. Dlatego podejmowane są różne inicjatywy na rzecz zwiększenia ich spożycia. Przykładem jest podpisanie podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców, który odbył się 19-20.09.2017 r.w Warszawie, Deklaracji na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy bez dodatku cukru przez przedstawicieli 21 krajów świata.
Julia Walczewska