News will be here

Jak stwierdzić i leczyć nietolerancję pokarmową?

Spożywanie pokarmów nawet najsmaczniejszych nie zawsze wychodzi na zdrowie.  Nie dziwmy się, że to co jednym daje silę i zdrowie innym może szkodzić. Główną przyczyną może być nietolerancja pokarmowa. Dania przygotowywane czasami z wielką starannością mogą niekorzystnie wpływać na nasz organizm.
Nietolerancja pokarmowa nie ma nic wspólnego z alergią pokarmową. Alergicy po spożyciu orzechów, jaj, mleka, ryb i różnych owoców oraz leków dostają wysypki, biegunki, opuchlizny i kataru a nawet swędzenia na ciele. Poza tym objawy są natychmiastowe.

Przy nietolerancji pokarmowej symptomy pojawiają się zazwyczaj po kilku godzinach lub dniach. Wiemy, że coś jest nie tak, ale mamy problem ze stwierdzeniem którego składnika w daniu nie toleruje organizm.

Objawy pojawiające się przy nietolerancji:

  • zaparcia,
  • nudności,
  • wzdęcia, biegunka,
  • katar, astma,
  • niepokój, stan lękowy,depresja,
  • migrena,
  • problemy z koncentracją,
  • wysypka,swędzenie skóry, obrzęki,
  • bóle mięśni, stawów.

Przy długotrwałych dolegliwościach może wystąpić moczenie nocne, a nawet niepłodność.

Nietolerancja może być niedowagą lub nadwagą masy ciała. Przy tej dolegliwości może rozwinąć się grzybica przewodu pokarmowego. Nadmierne spożywanie słodyczy, produktów wypiekanych na drożdżach, antybiotyków, sterydów może spowodować nasilanie się objawów nietolerancji pokarmowej.
Jeśli mamy zdrowy organizm to przeciwciała podczas łączenia się z alergenem, tworzą kompleksy, które są wydalane, a przy nietolerancji odkładają się w stawach, przewodzie pokarmowym i wywołują różne objawy.

Leczenie
Mając chociażby najmniejsze podejrzenia, że cierpimy na nietolerancję pokarmową powinniśmy zrobić test, który określi poziom nietolerancji na 46 produktów. Zwykłe badanie krwi nie wykaże problemu. Dzięki testowi dowiemy się z jakim składnikiem spożywczym mamy problem. Będziemy mogli go wówczas  wyeliminować potraw. Powinniśmy udać się do lekarz po leki, aby zwalczyć schorzenie. Mając nietolerancję na wiele składników musimy zastosować dietę rotacyjną, czyli spożywać pokarmy z ich zawartością,  nie częściej niż co 5 dni. Zastąpmy je innymi na okres 4- 5 miesięcy, żeby nie nabawić się poważnej choroby. Możemy też stopniowo eliminować dany składnik na okres kilku miesięcy. Spożycie go od czasu do czasu nie zaszkodzi organizmowi.
Przeważnie nietolerancja na pokarmy trwa najdłużej 4 miesiące. Po ustąpieniu dolegliwości nasz organizm dostanie dodatkową dawkę energii i poczujemy się dużo lepiej. Z alergią mielibyśmy większy problem, gdyż poza odczulaniem nie ma na nią leku.
SK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *