Składniki:
12 szt. małży nowozelandzkich
250g makaronu tagliatelle
150ml białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
150g gorgonzoli
papryczka peperoncino
mała szalotka
owoc granatu
sól
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, do momentu aż będzie al dente. Drobno posiekaną szalotkę i papryczkę podsmażamy na rozgrzanej wcześniej patelni z niewielką ilością oliwy przez 2 min, następnie dodajemy mule i lampkę białego wina, podsmaż przez kolejne 1-2 minuty. Po tym czasie odkładamy muszle z patelni (do miseczki) i dodajemy pokruszony ser gorgonzola oraz owoc granatu. Mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia się sera i uzyskania aksamitnego sosu. Pamiętajmy, aby sos nie był za gęsty i nie przywarł do dna patelni.Chwilę wcześniej przygotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy kilka razy, aby makaron pokrył się sosem. Na końcu nakładamy gotowy makaron na talerz i układamy ciepłe mule.
Nadesłał Nello Esposito, szef kuchni restauracji Capri