Składniki:
1 cały kurczak podzielony lub pałki, udka
świeża papryka i kilka ząbków czosnku
100ml bulionu drobiowego (rozpuszczone kostki) lub rosół
5 krążków ananasa z puszki i pół szklanki soku
5 łyżek soku ze świeżej cytryny
przyprawy sypkie: imbir, sól, papryka ostra lub pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pokrojonego i umytego kurczaka posolić, posypać papryką i imbirem, a następnie podsmażyć na oleju. Połowę bulionu wymieszać z z sokiem z cytryny, ananasowym i zalać kurczaka ułożonego w rondlu. Przez 20 minut dusić drób pod przykryciem. Obrać i posiekać czosnek, a paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kawałki. Następnie dodać do kurczaka. Na małym ogniu pod przykryciem dusić około 20 minut. Kiedy kurczak będzie dostatecznie miękki, dodać pokrojonego ananasa. Podawać z frytkami, zapiekanym ziemniakami lub ryżem.