Składniki (2 porcje):
gruszki- 2 mniejsze szt.
mascarpone- 200 g
dżem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą – 4 łyżeczki
miód- 2 łyżki
cynamon- 1 łyżeczka
olej kokosowy- 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym.Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią.W międzyczasie przygotować cynamonowy krem – z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu Łowicz 100 % Pigwowiec z acerolą.
Z przepisu Martyny Brzezińskiej
[…] grupy B oraz cenne pierwiastki, np. wapń, żelazo czy potas. Zachęcamy do wypróbowania przepisu: Nadziewane gruszki dżemem z owoców Pigwowiec z acerolą i serkiem mascarpone i Racuchy jabłkowe z dżemem z owoców Dereń z acerolą Martyna […]