News will be here

Babka wielkanocna z majonezem

Składniki:
4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
5 łyżek Majonezu Białuty (dwukrotnie nagrodzono go znakiem jakości i tytułem TOP PRODUKT)
1 szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny + otarta cała skórka z cytryny
masło lub margaryna do wysmarowania blaszki
2 łyżki bułki tartej do posypania formy
opcjonalnie: polewa czekoladowa lub lukier i 1 garść rodzynek

Sposób przygotowania:
Białka jaj i szczyptę soli ubijamy na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę ziemniaczaną i tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia (jeśli dodajemy rodzynki należy je obtoczyć w mące). Do ubitej piany dodajemy na przemian mąkę i majonez delikatnie mieszając ciasto łyżką, na samym końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza, od 45 do 50 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a po wystudzeniu – polewamy czekoladą lub lukrem.
Z przepisu Anety Dulby

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *