News will be here

Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem

Składniki:
100 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
250 g ricotty
1 słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą
1 jajko
1 duża brzoskwinia

Sposób przygotowania:
Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem.Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto.Włóż je do lodówki na 30 minut.Piekarnik nagrzej do 180 stopni.Ricottę zmiksuj z jajkiem.Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki.Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm.Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka.Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini.Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska

One Comment

  1. […] takich jak na przykład pudding z tapioki, z nasion chia czy jako zwieńczenie jogurtowych lodów. Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Brownie z kokosową nutą i czekodżemem Pudding z chałki z migdałami, truskawkami i czekodżemem […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *