Składniki:
Ciasto (porcja dla 4 osób):
1/2 litra kefiru naturalnego
2 jajka
4 łyżki (kopiaste) mąki pszennej
3 łyżki orzechów zmielonych (na mączkę)
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 krople aromatu pomarańczowego
szczypta soli
Dodatki:
300 g serka mascarpone
100 g jogurtu greckiego
1 laska wanilii
1 łyżka cukru pudru
ulubione owoce sezonowe, np. truskawki i kiwi
dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM
Sposób przygotowania:
Na dobry początek, za pomocą rózgi bądź miksera, dokładnie wymieszaj następujące składniki: kefir, jajka, mąkę (przesianą) i mąkę orzechową. Odstaw ciasto na 15 minut – pozwól mu na chwilę relaksu. Pokrój ulubione owoce. Czas na laskę wanilii – przedziel ją na pół i przy pomocy noża wydobądź z niej nasionka. Serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder oraz nasionka z wanilii zmiksuj na puszysty krem. Możesz włożyć go na 10 minut do lodówki, ale nie musisz. Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (użyj pędzelka, będzie wygodniej). Do dzieła! Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Uważaj: nie może być zbyt gęste. W razie gdyby takie było, rozcieńcz je mlekiem. Piecz pyszne gofry ok. 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem. Możesz upieczone gofry podzielić na 4 części lub użyć powstały koszyczek. Na koniec ozdób gofry kremem oraz owocami i włącz gościnność!
Przepis nadesłała Katarzyna Szatańska
[…] do domowej atmosfery. Nadszedł czas apetycznych spotkań i włączania gościnności. Przepis: Słodkie gofry z owocami i jogurtem Gofry z pomidorami, szparagami i bazylią Katarzyna […]