Badania prowadzone od lat przez naukowców potwierdzają, że jak jemy i co spożywamy wpływa na jakość naszego życia i codzienne funkcjonowanie. Niewiele osób przygotowując posiłek nie bierze pod uwagę jego koloru i nie zastanawia się nad wartościami, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Czy jednak barwa naszego posiłku ma znaczenie?
Właściwe odżywianie wpływa na zdrowie. Jednak większość z nas rzadko zwraca uwagę na kolor spożywanego posiłku i jego właściwości.
Powszechny podział żywności ze względu na barwę spotykamy wśród owoców i warzyw, które tworzą poszczególne grupy. Jakimi cechami i właściwościami się wyróżniają?
Niebieskie i fioletowe to: jagody, śliwki, winogrono lub bakłażan. Zawierają duże ilości witaminy C, błonnika i wspomagają układ trawienny, moczowy oraz oddechowy;
Zielone to m. in.: sałata, kapusta, brokuły, ogórki lub kiwi. Charakteryzują się dużą zawartością kwasu foliowego, wzmacniają układ odpornościowy i krążenia;
Czerwone to na przykład: pomidory, truskawki, papryka, maliny czy arbuz. Bogate w potas i likopen, chronią przed zawałem i wzmacniają naczynia krwionośne;
Pomarańczowe i żółte to np.: marchewka, kukurydza, dynia, pomarańcze lub morele. Zawierają dużo witaminy A i C, chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz wzmacniają naszą odporność;
Białe to m.in.: cebula, czosnek, kalafior lub seler. Działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Powszechnie nazywane są naturalnymi antybiotykami. Pełnią szczególnie istotną rolę w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko infekcji znacznie wzrasta.
Niewiele osób zwraca uwagę na kolor i właściwości innych produktów spożywczych, które również zawierają wiele cennych składników odżywczych. – podkreśla dr Marek Borowiński znany jako Doktor Kolor, autor książki „Doktor Kolor, czyli barwy pieniędzy, szczęścia i seksu” znany Shop Doctor.
Produkty takie jak nabiał, czyli mleko, kefir, jogurty, masło czy śmietana, zawierają najłatwiej przyswajalny wapń wzmacniający nasze kości oraz witaminy – A, B2, B12 oraz potas i fosfor. Zgodnie z nazwą, nabiał ma biały kolor, zatem zawiera również inne wartości, związane z tą barwą. Biały sprawia wrażenie chłodu, dlatego też nabiał ma właściwości chłodzące.
Mięso i przetwory mięsne, które dzielimy na białe i czerwone, również pełnią bardzo ważną rolę w zdrowej diecie. Do białego mięsa zaliczamy drób i ryby, natomiast do czerwonego baraninę, wołowinę i wieprzowinę. Przede wszystkim mięso jest bogatym źródłem żelaza, cynku, witaminy B1, B2 i B12 oraz białka i niacyny.
Do produktów zbożowych przede wszystkim zaliczamy pieczywo, kasze i makarony, które stanowią kolejny element zdrowej diety. Zawierają dużą ilość błonnika, fosfor, żelazo oraz witaminy B1 i B3. Są również źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
Troska o właściwe żywienie jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Włączenie do naszego codziennego jadłospisu składników z każdej, wymienionej wyżej grupy wpływa na poprawę stanu zdrowia oraz gwarantuje dobre samopoczucie.
źródło: newsrm.tv