Borówkę znamy i lubimy chyba wszyscy. Owoc jest smaczny, słodki, odżywczy, nie plami i ma niewiele kalorii. Borówka nazywana jest: owocem XXI wieku, ze względu na właściwości prozdrowotne.
Wśród owoców to borówka ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy i dzięki temu poprawia się odporność organizmu na infekcje. To nie wszystko, bo dzięki temu, że posiada ona wysoki poziom antocyjanów, neutralizujących wolne rodniki, powstrzymuje starzenie się organizmu i jest ważnym składnikiem diety antynowotworowej. Ten niewielki owoc obniża zły cholesterol i poprawia wzrok oraz funkcjonowanie: mózgu, przewodu pokarmowego i układu moczowego. Borówki zawierają duże ilości witamin K i C oraz mniejsze E i B6. Są również bogatym źródłem manganu i błonnika.
Wartości zdrowotne
Słodka i smaczna borówka jest odżywcza i ma niewiele kalorii (57 kcal). Według danych z USDA Human Nutrition Research Center on Aging jej owoce są najbogatszym źródłem antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw. Z tego względu pomagają zapobiegać nowotworom, chorobom układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy, a także działają na dobry wzrok i młody wygląd skóry. Przeciwutleniacze to nasi sprzymierzeńcy mający istotny wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia.
Działanie antynowotworowe:
Właśnie dzięki dużej zawartości antyoksydantów, które hamują namnażanie się wolnych rodników i zapobiegają niszczeniu komórek borówka jest skuteczna w profilaktyce antynowotworowej.
Choroby układu krążenia
Fitoestrogeny zawarte w borówkach oprócz działania antyrakowego wykazują także korzystny wpływ na układ krążenia, poprzez uszczelnianie i poprawę elastyczności naczyń krwionośnych oraz poprawę przepuszczalności naczyń włosowatych.
Redukują zły cholesterol
Fitoestrogeny to hormony roślinne, które posiadają zdolność ochrony organizmu przed nadciśnieniem i rozwojem miażdżycy zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL, a zmniejszając poziom „złego” cholesterolu LDL.
Obniżają ciśnienie
Jak podają badacze z Uniwersytetu Floryda już spożycie jednej filiżanki dziennie owoców przyczynia się do obniżenia ciśnienia. W innym badaniu naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie wykazali, że poddane badaniu kobiety, które jadły największe ilości borówek miały o 32 proc. niższe ryzyko zawału serca w porównaniu z kobietami, które spożywały je tylko raz w miesiącu lub rzadziej, nawet jeśli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa.
Borówki zastępują słodycze
Ich smak, kształt i struktura powodują, że są atrakcyjne i łatwe do spożycia. Pomagają w leczeniu cukrzycy typu 2 i wspierają nas w walce o utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Włączenie do dziecięcego jadłospisu tych owoców wytworzyć może u maluchów zdrowe nawyki żywieniowe. Ale najważniejsze jest to, że namawianie dzieci do jedzenia borówek łamie schemat myślenia, że coś dobrego i słodkiego zawsze musi być niezdrowe.
Doskonały pokarm dla mózgu
Najlepiej pokazują to badania przeprowadzone na grupach seniorów, którym w wyniku regularnego spożywania borówek poprawiała się pamięć, koncentracja i nastrój. Podobne badania przeprowadzono w grupie dzieci i młodzieży, które wykazały, że borówki wpływają na poprawę nastroju i są bardzo pomocne w zwiększaniu koncentracji oraz leczeniu stanów depresyjnych w każdej grupie wiekowej.
Borówki poprawiają wzrok
Podczas II Wojny Światowej podawano borówki pilotom RAF-u, w celu zwiększenia ich zdolności widzenia szczególnie w nocy. Dziś wiemy, że owoce warto stosować pomocniczo w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Borówki wzmacniają kolagen, a co za tym idzie wszystkie tkanki łączne. Jest to ważna cecha dla osób zagrożonych jaskrą, wynikającą z wysokiego ciśnienia śródgałkowego.
Współcześnie zalecane są kierowcom i osobom pracującym przy komputerze, ale tak naprawdę każdy nas korzystający z takich sprzętów jak smartfon, tablet, komputer, telewizor itp. w trosce o swój wzrok powinien zadbać o włączenie do diety borówek.
Usuwają infekcje dróg moczowych
Wiemy, że żurawina pomaga w leczeniu infekcji moczowych. Podobne właściwości mają owoce borówki, gdzie znajdują się związki nazywane proantycyjanidami, które dobrze działają na układ moczowy człowieka. Zapobiegają infekcjom dróg moczowych ponieważ uniemożliwiają bakteriom przyleganie do ścian przewodów moczowych i pęcherza.
Borówki jako eliksir młodości
W znakomity sposób usuwają nadmiar wolnych rodników, przyspieszają regenerację zniszczonych komórek nerwowych oraz pobudzają proces powstawanie nowych. W ten sposób opóźnione są procesy starzenia, powstawania zmarszczek, a cera staje się ładniejsza, wygląda pięknie i zdrowo.
Działanie na układ trawienny
Borówki spowolniają ruchy robaczkowe jelit, działają hamująco na rozwolnienie i normalizują pracę układu trawiennego. Mogą być użyteczne podczas grypy jelitowej, z powodu swoich naturalnych właściwości przeciwbiegunkowych.
Dodatkowo borówki działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy z borówki leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Mają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Pomagają usuwać wszelkie toksyny z organizmu i budują naszą odporność – Anna Radowicka, technolog żywienia i dietetyk, ekspert w ocenie jakości żywności i żywienia.
źródło: newsrm.tv