Składniki na 4 porcje:
12 kwiatów cukinii (większych)
200 g serka twarożkowego naturalnego
100 g łososia wędzonego
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego tymianku
3 ogórki kiszone Krakus
150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
400 g młodych ziemniaczków
chrzan tarty w słoiczku Krakus
szczypiorek
pieprz, sól
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim. Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj. Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą. Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz. Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku. Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii. Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.
Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni. Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.
Kwiaty cukinii jako jedna z potraw podczas spotkania przy grillu? Jak najbardziej! To wyszukane, choć proste w przygotowaniu danie sprawi, że goście na sam widok tej potrawy będą pod wrażeniem. To sezonowe danie z pewnością zadowoli gusta wszystkich fanów grilla i sezonowych warzyw.
Przepis nadesłała Maria Pieńczuk