W starożytności doceniano zioła. Wykorzystywano je w medycynie. Wato i dziś sięgnąć po zdrowotne nasiona i zioła i wprowadzić je do naszego menu.
Zaletą nasion i przypraw jest fakt, iż można je w bardzo prosty sposób włączyć do codziennej diety. Zadbamy wówczas nie tylko o nasze zdrowie, ale również dodamy smaku przygotowywanym potrawom.
Co powinno znaleźć się w naszej kuchni?
Arcydzięgiel na problemy żołądkowe
Właściwości lecznicze arcydzięgla inaczej zwanego anielskim zielem doceniano już w średniowieczu. Ówcześni zakonnicy nazwali go Zielem Ducha Świętego i zalecali jego spożywanie w celu osiągnięcia długowieczności. Dziś ta aromatyczna przyprawa jest prawie nieznana. Po arcydzięgiel powinny sięgać przede wszystkim osoby, które borykają się z problemami zaburzenia pracy układu pokarmowego. Anielskie ziele to sprawdzony sposób na zaburzenia trawienia. Zwiększa ono wydzielanie soku żołądkowego i śliny, a także pobudza nasz organizm do większego wydzielania enzymów trawiennych. Dodatkowo dzięki swoim właściwościom rozkurczeniowym złagodzi bóle brzucha spowodowane skurczami żołądka. Arcydzięgiel sprawdzi się także przy problemach z zaparciami czy wzdęciami. Jak zastosować tę przyprawę w kuchni? Nic prostszego. Smażone w cukrze pochewki liściowe i łodygi mogą służyć do przybierania różnego rodzaju deserów. Sproszkowany korzeń idealnie sprawdzi się przy doprawianiu dań mięsnych, takich jak gulasze i potrawki. Młode liście arcydzięgla można dodawać do sałatek, a łodygi jeść jak jarzynkę.
Czarnuszka dla alergików i anemików
Czarnuszka nazywana również czarnym kminkiem doceniana była już przez starożytnych Egipcjan. Uważali oni, że olej zrobiony z czarnuszki jest „złotem faraonów”, który potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci. Dziś czarny kminek polecany jest przede wszystkim osobom, które zmagają się z alergią i anemią. Przeprowadzone badania wskazują, że regularne przyjmowanie czarnuszki ma korzystny wpływ na układ immunologiczny. Stosowanie jej pomaga wyeliminować pierwsze objawy grypy i przeziębienia, a także skutecznie walczyć z objawami uczulenia. Wszystko dzięki temu, że czarny kminek zawiera tymochinon, który ma silne działania antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne, a także blokuje wydzielanie histaminy (białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne). Do stosowania czarnuszki powinni również przekonać się anemicy. Zawarte w niej związki skutecznie podnoszą poziom hemoglobiny i erytrocytów, które są niezbędne do walki z tą chorobą. Jak zastosować ją w kuchni? Czarny kminek można stosować na wiele sposób. Każdy znajdzie coś dla siebie. Można go dodać do chleba, zup, past, sałatek, sosów czy pieczonego mięsa. To jednak nie wszystko. – Czarnuszka coraz częściej wykorzystywana jest jako dodatek do różnego rodzaju słonych przekąsek, takich jak np. słomka ptysiowa. Takie smakołyki idealnie sprawdzą się jako poczęstunek podczas organizowanych przyjęć, jak również zaspokoją głód pomiędzy posiłkami – mówi Arkadiusz Drążek z ZPC Brześć, firmy produkującej przekąski.
Cynamon dla cukrzyków
Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Informacje na jego temat możemy znaleźć w Starym Testamencie. Już wtedy ceniono go nie tylko za aromat, ale także właściwości lecznicze. Z kolei w tradycyjnej chińskiej medycynie wykorzystywało się go do walki m.in. z wzdęciami, nudnościami i przeziębieniem. Mało jednak kto wie, że cynamon jest sprzymierzeńcem cukrzyków. Pomaga on bowiem ustabilizować poziom cukru we krwi, zarówno przy cukrzycy pierwszego, jak i drugiego typu. Badania wskazują, że codzienne spożywanie dwóch łyżeczek cynamonu może zmniejszyć poziom cukru we krwi nawet o 20-30 proc. To jednak nie wszystko. Cynamon pozwala również kontrolować apetyt. Wszystko dzięki temu, że kontroluje poziom wydzielanej insuliny. Dodatkowo ta przyprawa to silny przeciwutleniacz, dzięki któremu możemy zachować młody wygląd i poprawić stan naszej skóry. W jaki sposób wykorzystać ją w kuchni? Cynamon idealnie komponuje się niemal z każdym daniem. Sprawdzi się jako dodatek do deserów, napojów, jak i do pieczonych mięs.
Siemię lniane pomaga na krążenie
Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze siemienia lnianego zostały docenione już 3 tysiące lat p.n.e. Wtedy właśnie w starożytnym Egipcie, Chinach i Babilonie zaczęto uprawiać len. Dziś potwierdzone jest, że nasiona siemienia lnianego pomagają obniżyć wyskoki poziom cholesterolu, zmniejszają krzepliwość krwi, chronią serce przed chorobą wieńcową i zawałem. Dodatkowo zawierają witaminę E, która odgrywa ważną rolę w leczeniu miażdżycy i chorób serca. Siemię lniane jest ponadto bogate w lignany, czyli przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zachorowania na raka, a także wpływające zbawiennie na układ nerwowy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika siemię działa też dobroczynnie na nasz układ pokarmowy, regulując jego prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto to cenne źródło cynku, magnezu i żelaza. Kolejnym plusem tych dobroczynnych nasion jest to, że można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów.
Nasiona lnu można jeść na surowo, jak również po obróbce termicznej. To doskonały dodatek do jogurtów, musli, koktajli, zup i sosów. Podczas wypieków można częściowo zastąpić nimi mąkę – dodaje Arkadiusz Drążek z ZPC Brześć.
Nasiona i przyprawy to niecenione źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wprowadzając je do codziennego menu możemy zapobiec wielu chorobom.
Joanna Walczak