Święta Bożego Narodzenia kojarzone są z Wigilią, kolędami, żłóbkiem, choinką i prezentami oraz wyjątkowymi potrawami. Wigilijne menu we wszystkich polskich domach jest podobne, ale w kolejne dni Świąt różni się zdecydowanie.
Oto kilka przepisów na zdrowe i smaczne potrawy
W Polsce podczas Wigilii mamy postne menu, ale już podczas bożonarodzeniowego obiadu i kolacji jesteśmy otwarci na nowe smaki. Jakie dania i desery warto przygotować, by było jednocześnie smacznie, ale i zdrowo?
Obiad po francusku- pieczony indyk z jadalnymi kasztanami
Spośród przeróżnych świątecznych zwyczajów kuchni francuskiej, jednym z najbardziej rozpowszechnionych tradycji jest pieczony indyk z kasztanami. To typowy świąteczne danie, które przyjęło się nie tylko we Francji, ale także w francuskojęzycznej części Szwajcarii. Indyka przed pieczeniem marynujemy kilka godzin w ziołach, pieprzu i soli. Jeśli nie uda nam się kupić jadalnych kasztanów, możemy je zastąpić podprażonymi na patelni orzechami nerkowca, którymi posypujemy upieczonego indyka tuż przed podaniem.
Z Austrii – kaczka w pomarańczach z kiszoną kapustą
Na południu Austrii – w Karyntii dużą popularnością w tym okresie cieszy się pieczona kaczka z aromatycznym sosem pomarańczowym. Danie to serwowane jest z souerkraut – czyli kiszoną kapustą.
Z Brazylii – feijoada completa (gulasz z wołowiną z batatem)
W Brazylii Boże Narodzenie przypada w okresie letnim więc składniki wykorzystywane w świątecznej kuchni znacznie różnią się od polskich tradycji. Jednak typowe danie bożonarodzeniowe ma swoje korzenie w Europie, a dokładnie w Portugalii. Jest to gulasz na bazie czarnej fasoli wzbogacony o różne gatunki mięs i warzywa. Narodowe danie Brazylii w wersji oryginalnej jest dość tłuste, a zatem również ciężkostrawne, dlatego warto przygotować jego mniej kaloryczną wersję – tylko z dodatkiem udźca wołowego i sporej ilości ziół, które ułatwią trawienie.
Wszystkie ciepłe dania rybne i mięsne, które będą królowały na świątecznych stołach, polecam podawać w towarzystwie gruboziarnistych kasz oraz sałat z świeżych lub kiszonych warzyw. By nie wstawać od stołu ociężałym, unikajmy tłustych sosów i sałatek ze śmietaną, czy majonezem. – podpowiada Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
Świąteczne ciasto z Tyrolu – zelten
Dla wielbicieli słodkości polecamy bakaliowe ciasto z regionu północnych Włoch i południowej Austrii. Jest nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.W jego skład wchodzą głównie jabłka, grubo pokrojone orzechy i suszone owoce. Jest w nim również niewielki dodatek mąki pszennej, którą z powodzeniem możemy zastąpić ulubioną mąką pełnoziarnistą, czy bezglutenową.
Riskrem – deser ze Skandynawii
Norwegowie nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez waniliowego puddingu ryżowego. Ja polecam jego lekką wersję – ryż gotujemy na chudym mleku z dodatkiem ksylitolu oraz cynamonu i podajemy go z sosem z ugotowanych malin lub pieczonym jabłkiem – poleca Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
źródło: newsrm.tv