Składniki:
30 dag szynki
30 dag sera żółtego gouda
15 dag sera mozzarella
3 pory
3 nieduże pomidory (mogą być mrożone)
natka pietruszki
oliwki
sos grzybowy lub pieczarkowy
śmietana do sosu
margaryna z dodatkiem masła (do smarowania pieczywa)
sól, pieprz, papryka ostra, ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Pory gotować 3-4 minuty w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną. Pory owinąć plastrami szynki i umieścić na dnie naczynia. Następnie ułożyć żółty ser. Natkę pietruszki posiekać i połączyć z sosem, dodając odrobinę soli, pieprzu i ulubione przyprawy. Sos zaprawić śmietaną. Wlać do naczynia (musi sięgnąć spodu). Pomidory pokroić w plastry. Jeśli są mrożone należy je przygotować wcześniej, żeby były miękkie. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser mozzarella i pomidory.
Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temp. 200 stopni przez około 30 minut. Gotową zapiekankę posypać papryką, zieleniną i dodać oliwki.