Składniki:
1 opakowanie karkówki z Kubełka Pyszności ZM Pekpol
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 czerwona cebula
8 zielonych szparagów
4 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku, natka pietruszki
2 łyżeczki świeżego tymianku (same listki)
2 łyżeczki świeżego rozmarynu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pół kostki masła
1/4 Białej kapusty
1 marchewka
1 mała cebula
garść szpinaku
200 ml jogurtu typu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę obieramy i razem z cukinią kroimy na 1 cm plastry. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów i delikatnie obieramy ze skórki. Czosnek i zioła siekamy. Połowę ziół i połowę czosnku mieszamy z oliwą. Wszystkie warzywa, poza ziemniakami, umieszczamy w misce i dodajemy oliwę z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Miękkie masło mieszamy z pozostałym czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą, pieprzem i schładzany w lodówce co najmniej 30 minut.
Kapustę siekamy w drobne piórka, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę siekamy w drobną kostkę, szpinak jak nam wygodnie. Z jogurtu, cytryny i miodu przygotowujemy dresing. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy warzywa, dressing i natkę pietruszki.
Karkówkę i wszystkie warzywa układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 20 minut. Podajemy z masłem ziołowym i sałatką coleslaw.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 min. + czas grillowania
Przepis nadesłała: Anna Rogoźnicka