Mówiąc o prawidłowej diecie chodzi o zasadę w myśl przysłowia: „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Większość z nas niestety rano niewiele je albo wcale. To może niekorzystnie wpływać na zdrowie i samopoczucie.
Regularne jedzenie śniadań to recepta także na utrzymanie prawidłowej wagi. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczyną jest szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków, a także brak dbałości o właściwą porę spożywania dań. W efekcie uczucie głodu narasta w drugiej połowie dnia i często powoduje napady obżarstwa. Efekt? Podjadamy, jemy o wiele więcej na obiad i kolację, a to sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia czy rozdrażnienia.
Poranne posiłki powinny więc zaspokoić głód i kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia. Na drugie śniadanie chętniej przygotowujemy kanapki. Warto sięgnąć po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B, jak np. wędlina w plastrach. Doskonale sprawdza się, w funkcjonalnych opakowaniach, poporcjowane i świeże, które znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek.
Dlaczego warto jeść drugie śniadanie?
1. Zjadłeś w domu obfite pierwsze śniadanie? Zapas energii wystarczy na 3, maksymalnie 4 godziny. Drugie śniadanie uzupełni składniki odżywcze, które jedynie w części zapewniłeś organizmowi podczas posiłku w domu. Dzięki niemu nabierzesz sił do dalszej pracy i będziesz bardziej aktywny!
2. Organizm nie potrafi kumulować niektórych składników odżywczych i witamin. Dlatego ważne, aby sukcesywne dostarczać je w posiłkach w ciągu całego dnia. Najlepiej, jeśli jest ich około pięciu, a jednym z nich jest właśnie drugie śniadanie.
3. Zbyt długie przerwy między posiłkami wpływają również na zmniejszenie wydolności umysłu. Jeśli zjesz drugie śniadanie, będziesz mieć lepszy nastrój, a Twoja zdolność do koncentracji uwagi wydłuży się.
4. Śniadanie jest bardzo istotne dla osób pracujących umysłowo – odpowiednio skomponowany posiłek powinien zawierać witaminy z grupy B oraz magnez i wapń, które poprawiają przewodnictwo impulsów nerwowych, pomagając tym samym w szybszym myśleniu.
5. Drugie śniadanie przygotuj w domu. Dzięki temu nie kupisz przypadkowej, niezdrowej przekąski, takiej jak słodycze – Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Anna Rogoźnicka