Składniki:
30 dag mąki
30 dag cukru, łyżki cukru pudru
15 dag tłuszczu (masła lub margaryny)
1/2 szklanki mleka
100 dag owoców (truskawek) i czekolada do dekoracji
4 jajka
1/2 proszku do pieczenia, szczypta soli, rumowy zapach
Sposób przygotowania:
Z wiśni usunąć pestki i zagotować z 10 dag cukru. Po zagotowaniu odsączyć. Masło, 10 dag cukru, zapach i szczyptę soli połączyć i utrzeć na masę. Wciąż ucierając dodawać mleko, 2jajka, 2 żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki należy dodawać kolejno. Wszystko razem wymieszać dokładnie.
Na natłuszczoną blaszkę wyłożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć dobrze odsączone wiśnie. W temperaturze 175 st. C piec 30 min.
Bezy:
Pozostałe 2 białka włożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Dodać 10 dag cukru i ubijać tak długo aż będą sztywne. Ułożyć bezy na podpieczone ciasto i piec kolejne 15 min., do momentu aż beza będzie złocista. Po upieczeniu udekorować owocami, pokruszoną czekoladą (można posypać pudrem).