Składniki:
40 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
5 jajek
25 dag masła
1 proszek do pieczenia
2 torebki cukru waniliowego
6 łyżek mleka, szczypta soli
Masa:
1 kg truskawek
40 dag chudego sera
20 dag cukru
25 dag śmietany kremówki
4 łyżki konfitury truskawkowej
Żelatyna w listkach (4 listki)
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Lekko roztopione masło dobrze rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodawać stopniowo składniki: mąkę, sól, jajka i mleko.
Na wysmarowaną blaszkę ułożyć ciasto i włożyć do rozgrzanego piekarnika (200 st. C), na 20 min. Po upieczeniu wyjąć do przestygnięcia.
Ser wymieszać z 15 dag cukru. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie i podgrzać, żeby się rozpuściła. Następnie stopniowo dolewać do sera. Resztę cukru dodać do śmietany i ubijać tak długo, aż będzie sztywna. Połowę ubitej śmietany dodać do sera, resztę zostawić do dekoracji ciasta.
Na wystudzony placek wyłożyć masę i rozsmarować. Ułożyć połówki truskawek, a wierzch ciasta posmarować podgrzanymi konfiturami truskawkowymi. Udekorować śmietaną i pozostałymi truskawkami.
arka