News will be here

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:
3,5 szklanki pszennej mąki
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka + 4 białka
6 łyżek śmietany kremówki
10 dag smalcu

Masa:
25 dag margaryny
1 kg sera półtłustego
1 cukier waniliowy
2 torebki budyniu waniliowego
5 jajek
niepełne 2 szklanki cukru
1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie:
Ze składników: 3,5 szklanki pszennej mąki, 1 szklanki cukru, 25 dag margaryny, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 4 żółtek, 6 łyżek śmietany kremówki i 10 dag smalcu zagnieść ciasto i przez 3 godziny chłodzić w lodówce. Po wyjęciu podzielić na 2 części.
Utrzeć 25 dag margaryny, 5 żółtek, 1 szklankę cukru. Następnie dodać zmielony ser, ubitą pianę z 5 białek oraz budyń. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą blaszkę. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli i resztę cukru. Odsączone brzoskwinie pokroić na ćwiartki. Brzoskwinie, ubitą pianę oraz masę serową wyłożyć na przygotowane ciasto na blaszce. Na sam koniec pokruszyć drugą część surowego ciasta i położyć na wierzch sernika.
W temperaturze 170 st. C piec ok. 60 minut. Po upieczeniu udekorować.
arka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *