Znamy już nazwiska kucharzy, którzy zaprezentują swoje umiejętności podczas konkursu organizowanego w ramach II edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Wydarzenie, którego pomysłodawcą jest Wiesław Bober, odbędzie się 19 sierpnia 2017r. w Pabianicach.
Celem spotkania jest propagowanie gęsiny i promowanie młodych zdolnych kucharzy. Prace adeptów sztuki kulinarnej oceniać będą doświadczeni mistrzowie. Konkursem pokierują Adam Gessler i Artur Moroz, prowadzący nowe show kulinarne TVP pt. „Polski grill”. Wydarzenie ma otwarty charakter: wszyscy chętni mogą obserwować konkursową rywalizację kucharzy, a przy okazji uzyskać informacje dot. gęsiny.
Konkurs kulinarny z gęsiną w roli głównej
– Do konkursu zgłosili się kucharze z całej Polski, reprezentujący zarówno hotele, jak i restauracje. Cieszę się, że nasza inicjatywa spotkała się z takim zainteresowaniem branży i będziemy mogli wspólnie promować zalety gęsiny. Młodzi ludzie w bardzo kreatywny sposób potraktowali to mięso, a do konkursu podeszli niezwykle ambitnie. Uczestnicy skorzystali z możliwości wyboru dowolnego elementu gęsiej tuszki: przygotowali propozycje z udek, szyjek, piersi oraz podrobów. Co więcej, dobrali także wyszukane i zaskakujące dodatki, nie zapomnieli przy tym o produktach sezonowych (takich jak agrest czy mirabelki).
Konkurs zapowiada się więc naprawdę intrygująco! Już nie mogę się doczekać efektów pracy uczestników. Jury z pewnością będzie miało nie lada wyzwanie z ocenieniem konkursowych propozycji – mówi Wiesław Bober, który jest pomysłodawcą, a także organizatorem festiwalu „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Fundator i członek Klubu Szefów Kuchni zasiada również w Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Organizatorem wydarzenia jest także Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której Wiesław Bober prowadzi autorską restaurację Wzorcownia by W. Bober. W maju przyznano jej tytuł Najlepszej Restauracji Hotelowej roku 2017 w Polsce, została także nagrodzona Złotym Widelcem 2017 i Hermesem „Poradnika Restauratora” 2017.
Konkurs odbędzie się w Pabianicach, dnia 19 sierpnia br. Weźmie w nim udział 12 dwuosobowych zespołów, każdy z nich będzie miał do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne wyposażone w profesjonalny sprzęt udostępniony przez sponsora strategicznego: firmę Gastro Magic Service Wypożyczalnia Gastronomiczna.
Zadaniem duetów jest przygotowanie 9 porcji dania. Rezultaty pracy kucharzy oceniać będzie profesjonalne jury, w którym zasiądą prawdziwi mistrzowie sztuki kulinarnej.
Obradom sędziów degustacyjnych przewodniczyć będzie Jerzy Pasikowski. Poza nim konkursowe dania ocenią: Giancarlo Russo, C-Michel Labarre, Robert Sowa, Jean Bos, Kurt Scheller oraz Theofilos Vafidis. Jury techniczne tworzyć będą natomiast: Tomasz Purol, Patryk Dziamski i Tomasz Szymański.
Jury degustacyjne przyzna noty za smak potrawy i jej prezentację, rolą sędziów technicznych będzie ocena Mise en place (profesjonalnej praktyki kucharskiej) oraz przygotowania zawodowego.
Konkurs poprowadzą Adam Gessler i Artur Moroz, a konferansjerem uroczystej gali wręczenia nagród będzie Anna Popek. Na najlepszych czekają puchary, dyplomy i specjalne nagrody. Gotowanie w ramach konkursu jest otwarte dla publiczności; chętni będą mogli podpatrywać pracę profesjonalistów, a także wysłuchać prezentacji „Wartość żywieniowa gęsiny”, którą poprowadzi Katarzyna Szatkowska, dietetyk i specjalista ds. prawa żywnościowego Centrum Znakowania Żywności.
Organizatorzy spotkania zadbali o atrakcje dla ciała i dla ducha. Wieczór poprzedzający konkurs uświetni występ Moniki Kuszyńskiej oraz orkiestry jazzowej Big Band Fabryka Wełny.
Podczas gali wręczenia nagród talentem wokalno-instrumentalnym popisze się zespół Capri New Beat, swoje umiejętności zaprezentuje także Sławomir Kozanecki, mistrz świata w otwieraniu ostryg.
Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawują: Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień i Łódzki Urząd Wojewódzki; Prezydent Miasta Pabianice Grzegorz Mackiewicz i Urząd Miejski w Pabianicach oraz Starosta Pabianicki Krzysztof Habura i Starostwo Powiatowe w Pabianicach.
Głównym Partnerem Merytorycznym konkursu jest Krajowa Rada Drobiarstwa. Patronat merytoryczny nad wydarzeniem sprawują także Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie EURO Toques oraz
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.
Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu w ramach II edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”:
1. Damian Broda, Sebastian Guziur – Holiday Inn, Dąbrowa Górnicza
2. Kamil Skrok, Jakub Włodarczyk – Restauracja Filharmonia Smaku, Łódź
3. Dawid Pluta, Jędrzej Lewandowski – Zielona Górka, Pabianice
4. Bartłomiej Kornacki, Przemysław Gościniak – Hotel Centrum Sosnowiec, Restauracja Warszawska
5. Adam Kowalski, Jarosław Komala – Hotel Jan Sander, Rąbień
6. Łukasz Grabowski, Mariusz Roch – Restauracja Symfonia Smaku, Gliwice
7. Sebastian Stellwag, Martyna Rusin – Zielnik Bistro, Katowice
8. Urszula Ruszewska, Edyta Gulan – Kredens Smaku, Suwałki
9. Przemysław Staniek, Dominik Łukasiewicz – Restauracja Młyńska, Kołobrzeg
10. Jakub Botta, Artur Sulkowski- Restauracja Inny Wymiar, Warszawa
11. Aneta Wiśniewska, Tomasz Moszyński – Hotel Tobaco, Łódź
12. Marcin Molik, Patryk Robak – Restauracja Drukarnia, Warszawa
Ekipa rezerwowa :
1. Dawid Babiński, Mateusz Kruszewski – Hotel Ibis, Grudziądz
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
Aneta Dulba