Składniki (na 3-4 porcje):
butelka koncentratu bulionu drobiowego Krakus 300 ml
3 duże ziemniaki
mały seler
średnia cebula
3 ząbki czosnku
łyżka suszonego rozmarynu
0,9 l wody
świeży imbir
2 łyżki oleju
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, seler, cebulę i czosnek obieramy. Kroimy wszystko (oprócz czosnku) na dość spore kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozmaryn oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy oraz wykładamy na blachę do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 210°C piekarnika z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Warzywa mają być pięknie zarumienione.
W tym czasie możemy przygotować naszą podstawę zupy. Koncentrat bulionu drobiowego Krakus mieszamy z 0,9 l wrzącej wody. Uzyskamy tym sposobem 1,5l wywaru. Na tarce trzemy około 2 łyżek świeżego imbiru (imbir najłatwiej obrać łyżką!). Dorzucamy go do garnka z ziemniakami i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut, tak aby przypieczone skórki oddały swój smak i zmiękły. Dodajemy sól i pieprz. Całość blendujemy. Na koniec wisienka na torcie. Chrupiąca szynka szwarcwaldzka. Plasterki kroimy na drobne kawałeczki. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z dosłownie kapką oleju. Mieszamy i prażymy, aż się pięknie zarumieni. Przekładamy gotowy dodatek najpierw na ręcznik papierowy. To pomoże odsączyć nadmiar tłuszczu i uzyskać chrupkość. Kiedy wszystko mamy gotowe wystarczy nalać porcję na talerz i posypać szynką.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska