Składniki (4 porcje):
1 szklanka sypkiego ryżu
2 szklanki mleka
200 ml. śmitanki 30%
2 łyżeczki masła
pół laski wanilii
opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
1 słoik (280 g.) dżemu Łowicz pomarańcza i cytryna
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Nasionka oraz wydrążoną laskę wanilii wrzuć do mleka. Mleko zagotuj w garnku razem z łyżeczką masła i wsyp ryż. Pomieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko (mieszaj od czasu do czasu).
Do garnka z ryżem wlej śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżeczką masła.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut.
Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska
[…] Docenią go wszyscy wielbiciele wyrazistych doznań smakowych. Martyna Brzezińska Przepis na Zapiekany ryż waniliowy z dżemem cytrusowym i Dyniowo-cynamonowe gofry z kremowym serkiem i […]