Składniki na rogaliki z orzechami:
40 dag mąki
20 dag margaryny
2 żółtka
łyżka śmietany
2 dag cukru pudru i szczypta soli
3 łyżki powideł
10 dag orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mąkę z dobrze schłodzoną margaryną posiekać na stolnicy, aby nie było grudek tłuszczu. Dodać cukier puder (zostawiając ok. 2 dag do posypania), sól, żółtka i śmietanę, nożem zarobić ciasto, a rękami tylko je zlepić. Orzechy należy niezbyt drobno posiekać. Rozwałkowane ciasto do grubości 4 mm, posmarować powidłami i pokroić na kwadraty o boku 5-6 cm. Każdy z nich przekroić po przekątnej. Posypać ciasto orzechami i trójkąty zwijać w rogaliki i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce . Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika i piec na jasno złocisty kolor. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
SK