News will be here

Brokuły w maśle czosnkowym

brokuły-przepisSkładniki:
1 kg brokułów
½ szklanki rosołu warzywnego
125 g masła
1/ szklanki białego wytawnego wina
50 g parmezanu
2 ząbki czosnku, łyżeczka soli, czarny pieprz

Przygotowanie:
Umyte brokuły osączyć i usunąć z nich liście, rozwinięte, żółte różyczki. Pozostałe różyczki odciąć od głąba, skrócić łodygi i naciąć spody na krzyż. Rosół z winem i ½ łyżeczką soli zagotować. Włożyć brokuły i gotować przez kilkanaście minut pod przykryciem, aby były miękkie. Po ugotowaniu wyjąć i osączyć z wywaru, trzymać w cieple. Obrany czosnek posypać resztą soli i rozgnieść na miazgę. Roztopione masło wymieszać z czosnkiem. Brokuły ułożyć na talerzu, doprawić solą i pieprzem Polą masłem i posypać parmezanem.
Przepis dla 4 osób
SK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *