Składniki:
4 jajka
2 szklanki wywaru lub wody
kostka rosołowa z drobiu
2 łyżeczki żelatyny
2 małe ogórki konserwowe, kilka marnowanych grzybków
20 dag pokrojonej w paski szynki, natka pietruszki
Przygotowanie:
W niewielkim rondelku ugotować w osolonej wodzie 4 jajka, wybijając je tuż nad powierzchnią wrzącej wody. Jajka wyjąć, gdy ścięte jest białko, a żółtko jeszcze lekko płynne, wyłożyć na stolnicę i wyrównać brzegi dużą filiżanką. Żelatynę po namoczeniu rozpuścić w wodzie z kostką rosołową lub wywarze z warzyw, rosołu i przyprawić do smaku. Do salaterek nalać po 2 łyżki galarety, odstawić do zastygnięcia. Zastygniętą galaretę posypać drobno pokrojonymi ogórkami, grzybkami, wędliną i położyć na to jajka, posypać zieleniną i zalać galaretą. Odstawić do zastygnięcia. Wyłożyć na talerzyk i podać z majonezem chrzanowym.
AM