Składniki:
25 dag sera
25 dag margaryny
25 dag mąki
6 kwaśnych jabłek
Lukier:
1 białko
25 dag cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Zmielony ser, margarynę i mąkę zagnieść na stolnicy i dobrze wyrobić. Włożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Obrane i wydrążone jabłka pokroić w kostkę. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na każdy położyć kawałek jabłka i zlepić pierożki. Piec około 30 minut w gorącym piekarniku. Po upieczeniu pierożki można polukrować i ponownie wstawić do piekarnika na minutę. Białko na lukier należy ubić (dodając szczyptę soli), dodać cukier puder i ucierać, aż powstanie lśniąca gęsta masa. Po 5 minutach ucierania dodać mąkę ziemniaczaną. Pierożki mogą być dodatkiem do obiadu.