News will be here

Krem z szynki w galarecie

Składniki:
50 dag szynki
20 dag masła
2 jajka
1 l odtłuszczonego rosołu
sok z 1 cytryny
7 łyżek żelatyny, sól

Sposób przygotowania:
Mielimy dwukrotnie w maszynce szynkę i jajka i dodajemy do tego utarte na pianę masło. Razem dalej ucieramy do uzyskania kremu. Do rosołu dodajemy sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy, podgrzewamy, klarujemy, wlewany do salaterki i studzimy. Na tym podkładzie układamy krem z szynki tak, żeby był równomiernie oddalony od ścianek salaterki mniej więcej o 3 cm. Całość zalewamy galaretą i odstawiamy do lodówki. Jeśli będzie sztywna zanurzamy salaterkę we wrzątku i wyjmujemy ostrożnie „babeczkę” na talerz i dekorujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *