Składniki:
20 dag boczku
20 dag cielęciny
30 dag wątróbek drobiowych
1,5 łyżki masła
4 łyżki śmietany
1/3 szklanki wiśniaku na rumie
3 ząbki czosnku, cebula
10 dag żurawiny
1 łyżeczka cukru pudru
2 szklanki wody
4 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatołowej, pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę smażyć na rozgrzanym maśle, zarumienione włożyć do szklanej miski, zalać wiśniakiem i wstawić do lodówki (na godzinę). Do garnka włożyć: cielęcinę i boczek i zalać wodą. Dodać do tego czosnek, cebulę, przyprawy i gotować aż woda całkowicie nie odparuje(mieszając od czasu do czasu). Po wystudzeniu wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Mięso i wątróbkę zmielić w maszynce. Dodać śmietanę, cukier puder i wymieszać. 1/3 część pasztetu włożyć do lodówki. Jeśli żurawina jest bardzo rzadka przesmażyć, przetrzeć przez sitko i dodać do reszty pasztetu. Wszystko dokładnie wymieszać.