Składniki:
1 szklanka cukru
4 jaja
1 szklanka miodu
60 dag mąki
łyżeczka korzennej przyprawy
płaska łyżka sody
1 łyżka: orzechów, rodzynek i startej skórki pomarańczowej
margaryna i bułka tarta do przygotowania blaszki
Sposób przygotowania:
Zrumienić na karmel 1 łyżeczkę cukru i rozprowadzić go 3 łyżkami wody. Dodać resztę cukru, miód, korzenną przyprawę i zagotować. Przestudzić i wlać do przygotowanej mąki. Wymieszać i dodać jaja, oraz wymieszaną w łyżce wody sodę. Wyrobić ciasto. Następnie dodać bakalie (oprószone mąką) i ponownie wszystko wymieszać. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę i piec w lekko rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Wystudzony piernik można posmarować polewą czekoladową lub lukrem.