News will be here

Najzdrowsza jest sól w produktach

Nie solone nie smakuje. Natomiast słone jest nie zdrowe – tak mówi wielu dietetyków. Czy sól rzeczywiście jest aż tak niezdrowa? Okazuje się, że ograniczanie soli też może być dla naszego zdrowia niekorzystne.

– Sól jest dla nas niezbędna do życia, wręcz dla funkcjonowania, gdyż jest jednym z elektrolitów, a dokładnie sód. Pierwszą rzecz, która należy wyjaśnić to przelicznik sodu do soli. Żeby otrzymać wartość soli to sód należy pomnożyć przez 2,5. Tak instytucja jaką jest Instytut Żywności i Żywienia mówi o zalecanych 5 g soli – mówi Justyna Mizera, dietetyk sportowy, autorka bloga.

Ile soli powinniśmy spożywać? To jak wskazuje dietetyk zależy od konkretnej osoby. – Dla osoby, która ma nadciśnienie owszem ograniczenie spożycia soli rzeczywiście powinno nastąpić. Natomiast osoba, która jest aktywna fizycznie nie powinna soli aż tak ograniczać, ponieważ ją traci też z potem – dodaje Justyna Mizera.

To, że nie solimy nie oznacza także, że nie jemy soli. Jest ona ukryta w wielu produktach, które codziennie zjadamy. Sól jest obecna w pieczywie, wędlinach, wędzonym łososiu gdyż jest to najprostszy i najłatwiej dostępny konserwant.
źródlo: newsrm.tv

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *