Składniki:
1 opakowanie klusek leniwych z serem Jawo
sos piernikowo – bakaliowy:
8 pierników bez polewy (typu toruńskie)
200 ml wody
2 łyżki masła
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki cukru
8 śliwek kalifornijskich
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki migdałów blanszowanych lub słupków
Sposób przygotowania:
Ugotuj kluski leniwe z serem Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos: sparz rodzynki, pokrój śliwki kalifornijskie i migdały blanszowane (w przypadku migdałów słupków nie trzeba), zostaw kilka migdałów do dekoracji. Pokrusz pierniki. W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszone pierniki i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, aby pierniki się rozpuściły. Do sosu dodaj cukier, przyprawę do piernika, rodzynki, pokrojone migdały i śliwki kalifornijskie. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia pierniczków. Sos będzie gotowy, gdy będzie miał konsystencję jednolitej masy z bakaliami. Polej kluski leniwe sosem piernikowym i udekoruj migdałami.
Przepis nadesłała Aneta Rymarska
[…] pomysłem na efektowną przemianę tradycyjnych leniwych jest podanie ich z sosem piernikowo – bakaliowym. Kluski leniwe podawane w ten sposób staną się niezwyczajnym obiadem, deserem lub słodką […]