News will be here

Kukurydziana polenta z brokułem, kiełkami i pestkami słonecznika

Składniki na 4 porcje:
Polenta:
1 szklanka kaszki kukurydzianej
3 szklanki wody
20 g masła
sól

Nadzienie:
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami WELL WELL
1 mały brokuł
prażone ziarna słonecznika
czarnuszka
kiełki lucerny lub rzodkiewki

Sposób przygotowania::
Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
Wskazówka: Placuszki formujemy z jak najcieplejszej polenty – w miarę studzenia staje się ona coraz sztywniejsza. Do przygotowania dania wykorzystaj pastę z pestkami dyni z brokułami.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *