News will be here

Bezglutenowy aromatyczny chleb z ziarnami

Składniki:
40 g nasion słonecznika
25 g sezamu
25 g siemię lniane
430 g 3 PAULY lekka mieszanka mąki
30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych drożdży (bezglutenowe)
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
350 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Do malowania: olej
Blaszka do pieczenia: podłużna – około 21 cm długości

Sposób przygotowania:
Delikatnie wymieszaj drożdże z cukrem i letnią wodą i pozostaw, aż do powstania bąbelków. Wymieszaj mąkę z solą i olejem. Powoli dodaj wyrobione drożdże, nasiona słonecznika, nasiona sezamu i nasiona lnu. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i wyrabiaj aż powstanie gładkie ciasto, najlepiej za pomocą miksera z końcówką haczyk do ciasta (około 10 minut). Przykryj ciasto wilgotną szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Po czasie leżakowania ponownie krótko zagnieć ciasto i umieść w natłuszczonej formie w kształcie podłużnej blaszki. Gładką szpatułką zwilż powierzchnię ciasta i odstaw pod przykryciem na kolejne 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Posmaruj powierzchnię olejem, piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut.
Można użyć innych nasion np.: dyni, maku lub orzechów.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *